امروز : دوشنبه 1 آبان 1396
مجله اینترنتی لوپر
منوی سایت


288 بازدید

چگونه چاقوی زنجان اصل را از بدل تشخیص دهیم؟

دسته بندی : چرا و چگونه کد مطلب : 1030

چگونه چاقوی زنجان اصل را از بدل تشخیص دهیم؟

چاقوی زنجان اصل

رییس اتحادیه و اصناف چاقوسازان زنجان درباره اینکه چطور می توان چاقوی زنجان را از دیگر چاقوهای تولیدشده در کشور تشخیص داد، گفت: دسته و تیغه هایی که در چاقوی زنجان و برای مصرف آشپزخانه استفاده می شوند یک تکه هستند اما چاقوهای کارخانه ای که امروزه در سوییس، نروژ، ترکیه و سوئد تولید می شوند دسته هایی دارند که به صورت جداگانه ساخته می شوند.

محمدرضا جرجیسی - رییس اتحادیه و اصناف چاقوسازان زنجان - در گفت وگو با ایسنا درباره تفاوت چاقوهای زنجان با شهرهای دیگر که در این زمینه فعالیت دارند، توضیح داد: چاقوها به صورت تخصصی و با تنوع بالا در زنجان تولید می شوند. چاقو به صورت دست ساز از ابتدا در زنجان و آلمان تولید می شده است.

او با بیان اینکه تاریخچه ساخت چاقو در زنجان به دوره هخامنشیان برمی گردد، افزود: در زنجان معدنی به نام نمک چهرآباد پیدا شد و مردان نمکی در آن کشف شدند که همه آنها داس و ابزار جنگی انسان های اولیه را به کمر داشتند و همین موضوع تاریخچه این ابزار در زنجان را به شش هزار سال عقب برد. زنجان حتی پایتخت سلاح سازی در زمان هخامنشیان بوده است. در کل این صنعت در استان زنجان قدمت دیرینه ای دارد.

رییس اتحادیه اصناف چاقوسازان زنجان ادامه داد: ما در راین کرمان، غرب کرمانشاه، قم و همدان نیز برندهای معروف چاقوسازی داریم اما هیچ کدام از آنها به و با کیفیت چاقوهای زنجان نیستند به همین دلیل قدرت رقابت با چاقوهای زنجان را ندارند.

جرجیسی درباره اینکه چطور می توان چاقوی زنجان را از چاقوی راین تشخیص داد؟ گفت: دسته چاقوهای کرمان از استخوان ساخته می شود و چهره ای سنتی دارد اما چاقوهایی که در زنجان تولید می شوند به روز و با بازارهای خارجی قابل مقایسه هستند بنابراین از مواد اولیه ای مثل دسته های نشکن و نسوز و تیغه های ضدزنگ که در کشورهای اروپایی کاربرد دارند، استفاده می شود.

او بهترین مشخصه را برای شناخت چاقوهای زنجان، دسته و تیغه دانست و بیان کرد: دسته سازی چاقو یک هنر تخصصی محسوب می شود. دسته ها در چاقوهای آشپزخانه ساخت زنجان به صورت سه تکه ساخته می شوند و ساخت آنها مراحل متعددی دارد اما دسته چاقوهایی را که در کرمان و شهرهای دیگر تولید می شوند داغ و با فشار جزئی به تیغه پیچ می کنند که کار تخصصی محسوب نمی شود.

جرجیسی بیان کرد: استفاده از استخوان در چاقوسازی بهداشتی نیست زیرا بعد از مدتی استفاده از آن، بو می گیرد. ما هم در زنجان چاقوهایی داریم که دسته آنها را با شاخ گوزن یا گاومیش می سازند و قیمت آن ها هم ۳۰۰ هزار تومان است که صرفا در چاقوهای کلکسیونی و ضامن دار تزئینی، قلم تراشی، شکاری و پیوندزنی استفاده می شوند.

او با اعلام اینکه کاربرد چاقوها نیز متفاوت است، توضیح داد: برای مثال جنس تیغه و دسته چاقویی که از آن برای پیوندزنی در کشاورزی استفاده می شود متفاوت است و باید تیغه آن حتما از جنس زنگ بزن باشد در غیر این صورت لبه های چاقو برمی گردد.

تشخیص چاقوی زنجان اصل از بدل

رئیس اتحادیه اصناف چاقوسازان زنجان اعلام کرد: شاید در زنجان بیش از ۲۰۰ مدل چاقو داشته باشیم که هر کدام تعریف خاص خودشان را دارند. چاقوهای آشپزخانه هم برای خودشان دنیایی دارند که شامل انواع مختلفی از جمله چاقوی سرآشپز، گوشت خردکنی، استخوان پاک کنی، دم دستی و غیره می شود.

او همچنین درباره جنس فلزی که در چاقوسازی زنجان استفاده می شود، اظهار کرد: تمام مواد اولیه ای که ما از آن در چاقوسازی استفاده می کنیم متاسفانه وارداتی است و در ذوب آهن اصفهان و آذربایجان هم قابل تولید نیست. استیلی که ما از آن استفاده می کنیم به دلیل نبود فن آوری آن در کشور ما از کشورهای روسیه، اوکراین و آلمان وارد می شود.

جرجیسی گفت: ما نمی توانیم در کشورمان استیلی را که از لحاظ برندگی، تیغه آن آب دیده باشد، ببرد و زنگ نزند، تولید کنیم. بخش عمده ای از مواد اولیه که آن را به چاقو تبدیل می کنیم وارداتی است و دسته های آن نیز از کائوچو است که از هند وارد می شود. در زمان قدیم هم از ضایعات تولیدات قاشق و چنگال ، کارخانه های خودروسازی، ضایعات شاه فنرهای ماشین ها، بدنه داخلی قطارها و اتوبوس ها برای تولید چاقو استفاده می کردیم.

منبع : ایسنا

برچسب ها :
تاریخ انتشار : دوشنبه 6 دی 1395
اشتراک گذاری :
مطالب پیشنهادی مرتبط
نظرات شما درباره این مطلب

اختیاری
= 4 + 5
- نظرات پس از تائید نمایش داده خواهند شد.
- نظراتی که در آنها به شخص خاصی توهین شده باشد ، تائید نخواهد شد.
- نظراتی که به عکس های بالا یا سایت مرتبط نباشد ، تائید نخواهد شد.
- نظرات خیلی کوتاه تائید نخواهد شد.